به گزارش خبرنگار محیط زیست خبرگزاری فارس، از گذشتههای دور همیشه ایرانیها حیوانات را در خانه خود نگه میداشتند. در روستاها مردم با نگهداری از گوسفند، بز و گاو، غذای لبنی خود را تامین و در شهرها با نگهداری طیور مرغ، خروس ، از گوشت و محصولاتشان استفاده میکردند.
اما حالا که دیگر بیشتر مردم ایران شهرنشین شدهاند، نگهداری از حیوانات، جلوه دیگری به خود گرفته است. مشاغل و بازارهای جدیدی به صفوف اصناف مرتبط به حیوانات اضافه شدهاند؛ تنور بازار حیوان خانگی داغ است؛ چه برای فروشندگان، چه برای مشتریها. حالا فروش مجازی هم به روش فروش حیوانات اضافه شده است.
بازار داغ خزندگان
بسیاری از مردم علاقه دارند تا حیوانی از حیات وحش را در خانه خود داشته باشند، بعضیها حیواناتی کم صدا را میخواهند که به راحتی بتوان در زندگی آپارتماننشینی امروز از آن نگهداری کرد، بهترین انتخاب برای این افراد خزندگان هستند.
این افراد به دنبال خزندگان یا در بازارهایی در فضای واقعی وجود دارد میروند یا به دنبال این خزندگان در سایتها هستند. متاسفانه علیرغم ممنوعیتی که فروش بسیاری از خزندگان دارد ولی به راحتی در سایتهایی مثل شیپور بسیاری از این خزندگان و لاکپشتها به فروش میرسند. بسیاری از این گونهها که فروخته میشوند کمیاب هستند که با قاچاق به ایران رسیدهاند. لاک پشت الیگیتور بزرگترین لاکپشت آب شیرین آمریکای شمالی و یکی از بزرگترین لاکپشتهای آب شیرین جهان است چگونه سر از خانه های ایرانیان در آورده است؟
حیوانات آرامی برای قاچاق
پوریا محمدی از فعالان محیط زیست به خبرنگار فارس گفت: فروش این حیوانات در حالی است که بسیاری از آنها به صورت غیرقانونی در طبیعت ایران گرفته میشوند و بسیاری هم از طریق قاچاق از کشورهای دیگر وارد ایران میشوند. بسیاری از این خزندگان از گونههای غیر بومی ایران محسوب میشوند.
وی بسیاری از این خزندگان را جز گونههای پر خطر به شمار آورد و گفت: به خانوادهها و افراد مختلف از خریداری این گونه موجودات به شدت خودداری کنند چرا که ما هیچ اطلاعی از وضعیت سلامتی این حیوانات نداریم و امکان سرایت انواع بیماریهای مختلف از این موجودات به انسان بسیار زیاد است.
محمدی ادامه داد: بسیاری از این گونهها جز حیوانات در معرض انقراض هستند و با گرفتن و فروش آنها انقراض آنها را سرعت میبخشیم. بعضی هم که به صورت قاچاق و در شرایط نامناسب وارد کشور میشوند. مثلاً لاکپشت این جانور بیآزار میتواند تا سالها عمر کند ولی گاهی مرگ آنها خیلی سریع فرا میرسد و ممکن است به دلیل صدمات ناشی از حمل، گرسنگی و شرایط بد نگهداری آنها در منازل و نامتعادل بودن هوای محیط باشد.
قانون مقابل قاچاق و شکار
مادهی ۷ همین قانون شکار و صید نیز دربارهی خرید و فروش حیوانات غیرمجاز به صراحت سخن میگوید: «خرید و فروش، تکثیر و پرورش و صدور و ورود حیوانات وحشی و اجزای آنها که غیربومی ایران بوده و از خارج به کشور وارد شده و یا از قبل در کشور تکثیر و پرورش یافتهاند با کسب پروانه و یا اجازه از سازمان مجاز میباشد. ورود و صدور آن دسته از جانوران وحشی و اجزای آنها که در فهرست کنوانسیون تجارت بین المللی گونه های در معرض خطر انقراض [سایتیس] ثبت شده اند با رعایت مقررات کنوانسیون مذکور صورت می گیرد سازمان می تواند گونه هایی که بر خلاف مقررات کنوانسیون به کشور وارد شده اند ضبط و در صورت لزوم با هزینه وارد کننده به کشور مبدأ عودت دهد.»
بندهای مختلف مادهی ۱۰ قانون شکار و صید نیز به طور کامل دربارهی حمل، خرید و فروش حیوانات غیرمجاز سخن میگوید: «حمل، عرضه، فروش و صدور جانوران وحشی زنده یا کشته و اجزای آنها بدون کسب پروانه و یا مجوز از سازمان»، «بند ت: شکار و صید بدون پروانه کلیه حیوانات زنده قابل شکار و یا حمل و یا عرضه و یا فروش آن»، «بند ث: حمل یا عرضه یا فروش و صدور حیوانات کشته قابل شکار و اجزای حیوانات مزبور و همچنین نگاهداری آنها در اماکن عمومی باستثنای آنچه از طرف شورایعالی شکاربانی و نظارت بر صید مجاز اعلام شده باشد.»
حال باید از سایت هایی مانتد سایت شیپور پرسید که چرا از این خرید و فروش جلوگیری نمیکند و به راحتی این حیوانات در این سایت فروخته میشوند؟
حیوانات بخش اعظمی از منابع زیستمحیطی در ایران هستند. طی این سالها، زیستگاه حیوانات در پی آتشسوزیهای مکرر، قطع درختان، نابودی جنگلها و کوهخواری تارانده و بلعیده شده است و گاهی اسیر دست شکارچیان و قاچاقچیان شده و انقراض این گونهها سرعت بیشتری را به خود میگیرد.
پایان پیام/
تمام حقوق برای پایگاه خبری حبرچی محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
طراحی توسط ایپک