مرگ بخشی جداییناپذیر از زندگی است. همه ما روزی از دنیا میرویم و نمیتوان جلوی این واقعیت را گرفت. در کشور ما، احترام به درگذشتگان و تسلی به بازماندگان یکی از سنتهای مهم محسوب میشود و هر قومیت ایرانی، بسته به پیشینه فرهنگی خود، آدابی متفاوت برای ادای احترام به درگذشتگان دارد. این رسوم بسته به قومیتها متفاوت هستند؛ اما چندین اشتراک هم دارند که خواندن فاتحه یکی از آنها است. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با نحوه گفتن فاتحه در مراسم ختم آشنا کنیم و درباره جزئیات و تشریفات مراسم ترحیم برای درگذشتگان صحبت کنیم. برای آشنایی با سورههای مخصوص مراسم ختم و نحوه گفتن فاتحه در مجالس، با ما تا انتهای این مقاله در تشریفات ثمین همراه باشید.
فاتحه نام عامیانه سوره حمد (فاتحةالکتاب) است که همراه با سوره توحید برای آمرزش روح درگذشتگان خوانده میشود. این عمل که به فاتحه خواندن شناخته شده، یک سنت دیرینه میان مسلمانان است که به منظور هدیه ثواب قرائت سوره حمد به روح درگذشتگان انجام میشود. به طور کلی در خواندن فاتحه برای درگذشتگان، دو سوره حمد و اخلاص قرائت شده و ثواب آن به تازه درگذشته تقدیم خواهد شد. اعتقاد بر این است که این عمل، میتواند باعث افزایش آرامش روح درگذشته شود.
بد نیست که قبل از توضیح نحوه گفتن فاتحه در مراسم ختم، شما را با اهداف آن آشنا کنیم. از مهمترین اهداف قرائت فاتحه برای اموات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نحوه فاتحه خواندن در مراسم ختم روشهای مختلفی دارد که در ادامه با آن آشنا خواهید شد:
سادهترین روش فاتحه خواندن، قرائت سوره مبارکه حمد است. شما میتوانید سوره حمد را به تنهایی یا به همراه سورههای دیگر مانند توحید و قدر بخوانید.
پس از قرائت سوره حمد، میتوانید ثواب آن را به روح درگذشتگان هدیه کنید. صرف نیت هدیه ثواب به درگذشته کافی است. اما بعضی از افراد اعتقاد دارند که میتوان حین این کار، با گفتن ذکری مخصوص ثواب آن را به روح اموات هدیه داد. این ذکر به این صورت است: «الّلهُمَّ اجْعَلْ ثَوابَ ما قَرَأتُهُ فاتِحَةً لِرُوحِ …» و سپس نام درگذشته را ذکر کنید.
بعد از قرائت فاتحه، میتوانید برای اموات دعا کرده و مغفرت و آمرزش گناهان او را از خداوند بخواهید. میتوانید از دعاهای مخصوص اموات استفاده کنید یا به دلخواه خود دعا کنید.
فرستادن صلوات هم یکی دیگر از روشهای فاتحه دادن برای اموات است. میتوانید بعد از قرائت فاتحه و دعا، صلوات فرستاده و بگویید «اللهم صلِّ علی محمد و آل محمد».
طبق فرموده پیامبر اکرم، خواندن هریک از آیات قرآن کریم، از هر سورهای که باشد، ثواب دارد و متوفی را از آتش دوزخ خواهد رهانید. بااینحال، روایات بسیاری درباره نحوه فاتحه خواندن در مراسم ختم وجود دارد که آیات و سورههای متنوعی را در بر میگیرند. در ادامه با سوره های مخصوص مراسم ترحیم آشنا خواهیم شد:
همچنین میتوانید سوره توحید را به تنهایی و 11 مرتبه بخوانید تا ثواب آن به روح درگذشتگان برسد.
باید بدانید که قرائت فاتحه و طلب آمرزش برای اموات، به زمان و مکان خاصی محدود نیست. شما میتوانید در هر مکانی برای اموات فاتحه بخوانید؛ اما زمانی که از قرائت فاتحه در مراسم ختم صحبت میشود، میتوان از مکانهای زیر برای انجام این امر صحبت کرد:
یکی دیگر از سوالاتی که معمولا در زمینه نحوه گفتن فاتحه در مراسم ختم مطرح میشود، این است که چه زمانی برای خواندن فاتحه بهتر است. درست مانند مکان، فاتحه خواندن به هیچ زمان خاصی محدود نیست و شما میتوانید در هر زمانی برای روح اموات درخواست مغفرت کنید. اما به صورت سنتی در مراسمهای زیر، بیش از هر زمان دیگری به خواندن فاتحه توجه میشود:
بعد از آشنایی با نحوه گفتن فاتحه در مراسم ختم، خوب است که از سایر آداب این مراسم نیز صحبت کنیم. برگزاری مراسم ختم برای اموات، سنتی دیرینه میان مسلمانان است که به منظور بزرگداشت یاد و خاطرۀ درگذشتگان و ابراز همدردی با بازماندگان انجام میشود. این مراسم آداب و رسوم خاص خود را دارد که در ادامه به بخشی از آن اشاره خواهیم کرد.
معمولاً مراسم ختم در روزهای سوم، هفتم، چهلم و سالگرد فوت برگزار میشود. بعضی از فرهنگها، رسم دارند که در شب اول پس از درگذشت و تدفین متوفی، مراسم شام غریبان برگزار کنند.
مراسم ختم میتواند در مسجد، حسینیه، منزل یا تالار برگزار شود. انتخاب مکان مناسب به نوع مراسم، تعداد مهمانان، بودجه و سلیقه خانواده بستگی دارد.
برای خبرکردن دوستان و آشنایان میتوانید با تلفن، پیامک، کارت دعوت و یا چاپ اعلامیه اطلاعرسانی کنید. فراموش نکنید که در اعلامیه ترحیم باید به زمان و مکان برگزاری مراسم نیز اشاره کنید.
در مراسم ختم، از مهمانان با چای، خرما، شربت و یا غذای اصلی پذیرایی میشود. نوع پذیرایی به سلیقه خانواده متوفی و بودجه آنها بستگی دارد. بعضی از افراد ترجیح میدهند که در مراسم سوم، هفتم یا چهلم یک وعده غذا تدارک دیده و بعضی دیگر به تهیه بسته پذیرایی اکتفا میکنند. هیچکدام از این موارد بر دیگری ارجحیت ندارد و ثواب هریک به روح درگذشته خواهد رسید.
در مراسم ختم، قاری قرآن کریم آیاتی را از قرآن تلاوت میکند. تلاوت قرآن برای ثواب روح درگذشته و آرامش بازماندگان او انجام میشود.
گاهی در مراسم ختم، سخنرانی مذهبی یا اخلاقی هم انجام میشود. سخنرانی میتواند در مورد زندگی و فضایل شخصی متوفی یا در مورد مسائل اخلاقی و مذهبی باشد.
نوحهخوانی یا مرثیهسرایی از دیگر آداب مراسم ختم است. مداحی برای ابراز غم و اندوه و طلب مغفرت روح درگذشته انجام خواهد شد و روشی برای تسکین خاطر بازماندگان و همدردی با آنها است.
در پایان مراسم ختم، دعا برای درگذشته و طلب مغفرت و آمرزش گناهان انجام میشود. دعا میتواند توسط روحانی یا یکی از حضار انجام شود.
حال که با جزئیات و نحوه فاتحه خواندن در مراسم ختم آشنا شدید، میتوانید برگزاری آن را به تشریفات ثمین بسپارید. این مجموعه با دو دهه تجربه در زمینه برگزاری مجالس، مرجعی مطمئن و همراهی قابل اعتماد برای میهمانیها و مراسمات خصوصی شماست. برای آشنایی با خدمات ما به وبسایت www.tashrifatsamin.comمراجعه کنید.
این محتوا تبلیغاتی است
تمام حقوق برای پایگاه خبری حبرچی محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
طراحی توسط ایپک