انتشار کتاب «هجرت در فقه اهل بیت (ع)، حقوق ایران و بین الملل»

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «هجرت و مهاجرت در فقه اهل بیت (ع)، حقوق ایران و بین الملل» اثر سید امیرحسین حسینی ترکستانی در ۴۹۶ صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسید.

در این کتاب، نویسنده بر آن بوده است که با جمع آوری و تحلیل گزاره‌های موضوع هجرت و مهاجرت که در فقه اسلامی به طور پراکنده و در جایگاه‌های مختلف با عناوین مشابه یا معادل و یا بدون عنوان وجود دارد، اجرایی بودن موضوع تئوری را ثابت کند.

در اثر حاضر کوشیده شده است با تطبیق تئوری بر وضع موجود (نه تحمیل وضع موجود بر تئوری) بر اساس فقه جواهری مبتنی بر یک نظام فقهی حقوقی و بر اساس احکام اولی و ثانوی بر روش اصطیادی، این رسالت پژوهشی را به انجام برساند.

ساختار اثر

این کتاب در چهار بخش تألیف شده است؛ بخش اول با عنوان مفاهیم و کلیات مشتمل بر دو فصل است. فصل اول با عنوان مفاهیم به بررسی مفهوم مهاجرت در لغت، عوامل مهاجرت و انواع مهاجرت اختصاص دارد. فصل دوم با عنوان کلیات، پیشینه تاریخی مهاجرت، تفاوت هجرت با امور مشابه و سیر و تطور مهاجرت در کتب فقهی را به رشته تحریر درآورده است.

بخش دوم با عنوان «احکام فقهی، هجرت و مهاجرت» مشتمل بر دو فصل است. نویسنده در فصل اول با عنوان «حکم تکلیفی مهاجرت» نصوص قرآنی مهاجرت، مسائل جواز یا وجوب مهاجرت و مهاجرت مستضعفان را تبیین کرده و مهاجرت قادر و غیر قادر، هجرت و مهاجرت بر غیر قادر و هجرت در فرض تمکن و قدرت را مورد تأکید قرار داده است.

«حقوق مدنی مهاجران در فقه اهل بیت (ع)» عنوان سومین بخش از کتاب حاضر شامل دو فصل است؛ فصل اول با عنوان «انواع مالکیت مهاجران» مهاجران و مالکیت شخصی، عمومی و دولتی، مهاجران و اشتغال و مهاجران و مساوات را بررسی کرده است. فصل دوم با عنوان «مهاجران و غنیمت فئ و انفال» انفال فی‌ء در قرآن و روایات، مهاجران، اراضی صلح و مفتوح عنوه و مالکیت و احکام فقهی اراضی مفتوح عنوه را به نگارش درآورده و مسکن و مهاجران، مهاجران و یارانه و مهاجران تبنی و فرزند خواندگی را تشریح کرده است.

چهارمین و آخرین بخش از کتاب مذکور با عنوان «حقوق مدنی مهاجران در حقوق ایران و بین الملل و اسناد بین الملل» مشتمل بر دو فصل است. فصل اول با عنوان «حقوق مدنی مهاجران در حقوق ایران و بین‌الملل» حقوق مدنی مهاجران در قوانین کشورهای اسلامی، مهاجران و منافع ملی و حقوق اساسی اتباع و مهاجران در ایران را بیان کرده، انواع تابعیت، مهاجران، مالکیت و حق مسکن و مهاجرت و حقوق شهروندی را مورد تأکید قرار داده و حراست از جان و مال مهاجران، مهاجران و حرفه، صنعت و تجارت، مهاجران و اجاره و هجرت و ارث را به رشته تحریر درآورده است. فصل دوم با عنوان «حقوق مهاجران در اسناد بین‌المللی» رفتار با بیگانگان و مهاجران، مهاجرت، قاعده التزام و اذن و مهاجران و حداقل استانداردهای حقوق پاریس را شرح داده است.

مقاله اصلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *