به گزارش مشرق، عملیات وعده صادق با رمز یا رسولالله از سوی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در حمله به رژیم صهیونیستی طی هفت دهه اخیر بیسابقه بوده است. به اذعان کارشناسان، عملیات ۲۶ فروردین ۱۴۰۳ بزرگترین حمله پهپادی تاریخ لقب گرفت.
به همین بهانه این گزارش به عملیاتهای نظامی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به جنایت دشمنان پرداخته است.
جنگ شهرها و آغاز پاسخ موشکی ایران
با آغاز جنگ تحمیلی رژیم بعث صدام علیه جمهوری اسلامی ایران، شهرهای همجوار مرزی در معرض موشکباران دشمن قرار گرفت. از نیمه دوم سال ۱۳۶۲ مجموعه حملات موشکی سنگینی توسط صدام آغاز شد که گستره آن بیش از گذشته بود و ناامنی را در شهرهای مختلف ایران تشدید کرد. از این تاریخ تا حوالی پایان جنگ در سال ۶۷، حملات موشکی رژیم بعث عراق و ایران در پنج بازه زمانی به اوج خود رسید که به «جنگ شهرها» مشهور شد.
پاسخگویی این حملات تنها با بمبارانهای هوایی توسط هواپیماهای جنگی میسر نبود. بالاخره در ۲۶ بهمن ماه سال ۶۲، برای نخستینبار توپخانه سپاه پاسداران با موافقت امام خمینی و مشروط بر اینکه قبل از حمله موضوع را به مردم آن شهرها در عراق اطلاعرسانی کند، به سوی مراکز نظامی عراق در شهرهای مرزی به خصوص بصره و خانقین آتش گشود تا اولین پاسخ ایران به راکتبارانها و موشکبارانهای رژیم بعث داده شود.
اما این اقدام هم باعث توقف کامل موشکبارانها نشد. بر اساس تصمیم شورای عالی امنیت ملی ۱۳ نفر از یگان توپخانه سپاه به فرماندهی "حسن طهرانی مقدم"، برای گذراندن آموزش نظامی عازم کشور سوریه شوند تا بتوانند اولین یگان موشکی ایران را راهاندازی کنند.
تیم ۱۳نفره موشکی ایران۱۱ دی ماه سال ۶۳ راهی تهران شده و از آنجا به کرمانشاه منتقل شدند تا به تیپ موشکی حدید که به دست رزمنده جوانی به نام امیرعلی حاجیزاده در پادگان شهید منتظری راهاندازی شده بود، بپیوندند.
هرچند این اقدام اولین گامها برای دستیابی ایران به فناوری موشکی بود و در مقایسه با دشمن امکانات محدودی داشت، اما در دورههای زمانی مختلف «جنگ شهرها» این رژیم بعث عراق بود که علیرغم آغاز موشکبارانها درخواست پایان حملات هوایی و موشکی را میداد و مسئولین جمهوری اسلامی رسما اعلام کردند «ایران تا آنجا تلافی خواهد کرد که عراق از اعمالش متأسف شود».
پنجه شاهین نیروی هوایی ارتش
حضور مسعود رجوی در عراق و پیوند منافقین با رژیم بعثی صدام در سال ۱۳۶۵ برگ دیگری از خیانتهای مجاهدین ضد خلق در بحبوحه جنگ تحمیلی بود. اگرچه مقامات نظامی و امنیتی ایران از همان ابتدای استقرار منافقین در اشرف، اشراف کامل اطلاعاتی بر آن داشتند اما به دلیل استقرار این پادگان در عمق خاک عراق، دسترسی به آن از طریق نبرد زمینی ممکن نبود.
نخستین حمله به این مقر در سال ۱۳۶۶ رخ داد که طی آن، ۲ فروند جنگنده بمبافکن F-۴ (فانتوم) با پرواز از پایگاه سوم شکاری همدان محل تجمع سالیانه فرماندهان این گروه را مورد هجوم قرار دادند.
پس از آن که در مرداد ۱۳۶۷ عملیات فروغ جاویدان منافقین به کمینگاه مرصاد تبدیل شد؛ سه سال بعد، در سال ۱۳۷۰ بنابر تصمیم مقامات جمهوری اسلامی، دستور حمله به مقر منافقین در اردوگاه اشرف صادر شد.[۱]
این طرحها در زمانی اجرا شد که عراق به واسطه جنگ اول خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ میلادی، تحت نظارت شدید ائتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده قرار داشت و عملا اجرای هر یک از این عملیاتها نیاز به برنامه ریزیهایی به مراتب خاص داشت تا از ایجاد مشکلات موازی جلوگیری به عمل آید.
با ابلاغ دستور توسط شهید منصور ستاری فرمانده وقت نیروی هوایی ارتش، طرح حمله به کمپ اشرف برنامهریزی شد تا پاسخی به اقدامات خرابکارانه منافقین در غرب کشور باشد.
طی دستورالعمل عملیاتی ۹ فروند جنگنده بمب افکن F-۴E فانتوم از پایگاه سوم شکاری همدان و ۹ فروند جنگنده بمب افکن F-۵E تایگر از پایگاه چهارم شکاری دزفول به صورت دستههای ۳ فروندی و با فاصله زمانی ۵ دقیقه اردوگاه اشرف را مورد آماج بمبهای خود قرار دادند.
بار دیگر در ۱۸ آبان ماه ۱۳۷۳ نیروی هوایی ارتش عملیات هوایی دیگری علیه منافقین انجام داد. هرچند درباره اینکه آیا این موضوع در واکنش به بمبگذاری حرم امام رضا(ع) توسط منافقین در سال ۱۳۷۳ بود یا نه صحبتی به میان نیامد، اما پایگاه هوایی تبریز طبق دستور شهید ستاری آماده اجرای عملیات شد.
خلبان بالازاده فرماندهی این عملیات را بر عهده گرفت. ۴ فروند جنگنده بمبافکن F-۵E تایگر به همراه یک فروند جنگنده دوکابین F-۵F به سمت هدف رهسپار شوند.[۲]
این عملیات نسبت به نمونه مشابه خود در سالهای قبل تفاوتی شگرفت داشت و آن هم حضور در منطقهای بود که این بار تحت عنوان ناحیه پرواز ممنوع توسط نیروهای ائتلاف بینالمللی به شدت محافظت میشد. شمال و جنوب عراق منطقه پرواز ممنوع بود و همین مسئله حساسیت عملیات را بیش از پیش میکرد.
با عنایت به توان پروازی نیروهای نهاجا علاوه بر سکوت کامل رادیویی و عدم شناسایی توسط رادارهای ائتلاف، محل مورد نظر به دقت کشف و سپس بمباران شد. بنابر خاطرات خلبان بالازاده ۳۰ فروند از جنگندههای ایالات متحده جهت رهگیری هواپیماهای ایرانی از پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه و همچنین پایگاهی در شمال عراق به پرواز در آمدند که البته راه به جایی نبرده و دسته پروازی تبریز به سلامت به پایگاه خود بازگشت.
عملیات رضوان
شامگاه ۲۰ خرداد ماه ۱۳۷۸ و دو ماه پس از ترور صیاد شیرازی، نیروی هوایی سپاه پاسداران با همکاری وزارت اطلاعات عملیات موشکی «رضوان» را علیه منافقین اجرا کرد. سردار حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه طی گفتوگویی در سالهای اخیر این موضوع را رسانهای کرد و گفت: «ماموریت انتقام خون شهید صیاد را به نیروی هوایی سپاه آن زمان واگذار کردند که فرمانده نیرو شهید احمد کاظمی و بنده هم مدیر موشکی عملیات نیرو بودم. در آن زمان چون سیستم هدایت و کنترل دقیقی نداشتیم، تعداد زیادی موشک را شلیک کردیم تا بتوانیم اهداف را بزنیم. امروز به مرحلهای رسیدهایم که با یک موشک یک نقطه را میزنیم اما در آن زمان باید تعداد زیادی شلیک میکردیم تا احتمال اصابت بالاتر برود.»
اما چند ماه بعد در ۲۹ فروردین ۱۳۸۰ و همزمان با روز ارتش مرحله دوم عملیات اجرا میشود. سرلشگر رحیمصفوی فرمانده کل وقت سپاه، در گفتوگویی به حملات موشکی در سال ۱۳۸۰ اشاره کرد و گفت: «با گرفتن مصوبهای از شورای امنیت ملی در یک روز از ساعت ۴ تا ۷ صبح از غرب کشور یعنی از قصرشیرین تا بصره همه پایگاههای منافقین را بیش از هزار موشک از برد بلند تا کاتیوشا زدیم.»
عملیات لیلةالقدر
۱۷ خرداد ۱۳۹۶ و در ایام ماه مبارک رمضان حمله تروریستی عناصر داعش به ساختمان مجلس شورای اسلامی و حرم امام خمینی(ره) منجر به شهادت ۱۸ تن از هموطنان و نیروهای حافظ امنیت شد.
بلافاصله با شناسایی عوامل و شبکه پشتیبانی و هدایتکننده عناصر تروریستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پایگاه تروریستهای تکفیری در دیرالزور سوریه را در آخرین دقایق روز یکشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ و همزمان با آخرین شب قدر ماه رمضان با نام عملیات «لیلةالقدر» به وسیله شش فروند موشک بالستیک میانبرد از پایگاههای موشکی نیروی هوافضای سپاه در استانهای کرمانشاه و کردستان از فاصله حدود ۶۵۰ کیلومتری مورد هدف قرار داد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه خود با اعلام اینکه "ریخته شدن هیچ خون پاکی را بدون پاسخ نمیگذارد" عنوان کرد: گزارشهای دریافتی حکایت از هلاکت تعداد زیادی از تروریستهای تکفیری و انهدام تجهیزات، سامانهها و سلاحهای آنان دارد. پیام این اقدام انقلابی و مجازاتگونه کاملا روشن است؛ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به تروریستهای تکفیری و حامیان منطقهای و فرامنطقهای آنان هشدار میدهد، در صورت تکرار اقدامات پلید و شیطانی علیه ملت ایران، خشم انقلابی و شعلههای آتش انتقام پاسداران انقلاب، عاملین و مسببان آن را در بر خواهد گرفت و جنایتکاران را به جهنم رهنمون میسازد.»
عملیات ضربت محرم
حمله عناصر تروریستی به رژه ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ اهواز که به مناسبت هفته دفاع مقدس برگزار میشد منجر به شهادت ۲۵ تن و مجروح شدن ۶۹ تن از مردم مظلوم و بی دفاع و نیروهای مدافع میهن اسلامی شد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ۳۹ روز پس از این اقدام کور تروریستی، مقر سرکردگان جنایت تروریستی اهواز را در شرق فرات از سوی یگان موشکی نیروی هوافضای سپاه هدف قرار داد که منجر به هلاکت شمار زیادی از تروریستهای تکفیری شد.
روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه ای از هدف قرار دادن مقر سرکردگان جنایت تروریستی اهواز در شرق فرات در کشور سوریه با ۶ فروند موشک بالستیک زمین به زمین توسط یگان موشکی نیروی هوافضای سپاه خبر داد و نوشت: ساعت ۲ بامداد دوشنبه ۹ مهرماه محل استقرار و تجمع تروریستهای تکفیری تحت حمایت امریکا و قارونهای منطقه در شرق فرات در کشور سوریه را مورد ضربه موشکی قرار داد.
در این عملیات که با نام 'ضربت محرم' و با رمز 'یا حسین( ع)' انجام شد، تعداد ۶ فروند موشک بالستیک میانبرد از پایگاههای موشکی نیروی هوا فضای سپاه در غرب کشور شلیک و تروریستهای مزدور و جنایتکار از فاصله۵۷۰ کیلومتری هدف ضربات مهلک و مرگبار قرار گرفتند.
متعاقبا ۷ فروند پهپاد رزمی این نیرو مواضع و مقرهای تجمع و پشتیبانی تروریستهای مزدور استکبار جهانی را بمباران کردند.
عملیات شهید سلیمانی
بامداد سیزدهم دی ماه ۱۳۹۸ فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سرلشگر قاسم سلیمانی توسط پهپادهای امریکایی در فرودگاه بغداد مورد حمله تروریستی قرار گرفت و به همراه جمعی از یارانش از جمله ابومهدی المهندس به شهادت رسید. دونالد ترامپ رئیسجمهور وقت امریکا رسماً این ترور را بر عهده گرفت.
اما ساعت ۱:۲۰ دقیقه ۱۸ دی ۱۳۹۸ نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با پرتاب موشکهای بالستیک از کرمانشاه، پایگاه عینالاسد بزرگترین مقر امریکاییها و یک پایگاه در اربیل را هدف قرار داد. این حمله موشکی که بسیاری از متخصصان آن را در دوران پس از جنگ جهانی دوم از نظر حمله به منافع امریکا بیسابقه دانستند؛ اولین پاسخ جمهوری اسلامی به عملیات تروریستی امریکاییها بود.
با اینکه پنتاگون، مدعی شد هیچ آمریکایی در این حمله کشته نشده است. خبرگزاری فارس از قول «یک مقام آگاه» در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نوشت که تلفات این حمله، ۸۰ کشته و حدود ۲۰۰ نفر زخمی بودهاست. همچنین شبکه المیادین گزارش داد که هلیکوپترهای آمریکایی در حال انتقال تلفات از پایگاه آمریکایی عینالاسد در عراق هستند.
سپاه در این عملیات از دو موشک فاتح ۳۱۳ با برد ۵۰۰ کیلومتر و قیام با برد ۸۰۰ کیلومتر استفاده کرده است. موشکهای قیام در این عملیات از سامانه مختلکننده رادار برخوردار بوده و مجهز به کلاهکهای بارانی بودند. سامانههای دفاعی آمریکا نتوانستند موشکهای مهاجم را مورد اصابت قرار دهند که از جمله دلایل آن سرعت بسیار بالای موشکهای فاتح ۳۱۳ است که اصابت آن را سخت میکند.
عملیات اسفند ۱۴۰۰
بامداد روز یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۰ مقر صهیونسیتها در اربیل عراق با حملات موشکی سپاه از شمال غرب کشور منهدم شد. بیانیه رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نشان داد که این حمله در واکنش به تعرض پهپادی رژیم صهیونیستی به منطقه "ماهیدشت " در بهمن همان سال صورت گرفته است.
به دنبال هدف قرار گرفتن دو پایگاه سازمان اطلاعات و عملیات ویژه (موساد) رژیم صهیونیستی در اربیل عراق روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با انتشار بیانیهای اعلام کرد: در پی جنایات اخیر رژیم جعلی صهیونیستی و اعلان قبلی مبنی بر بی پاسخ نگذاردن جنایت ها و شرارتهای این رژیم منحوس؛ مرکز راهبردی توطئه و شرارت صهیونیستها" مورد هدف موشکهای قدرتمند و نقطه زن "سپاه پاسداران انقلاب اسلامی" قرار گرفت. سپاه تاکید کرد که بار دیگر به رژیم جنایتکار صهیونیستی هشدار میدهیم، تکرار هرگونه شرارت با پاسخهای سخت، قاطع و ویرانگر مواجه خواهد شد.
عملیات ربیع ۱ و ۲
نیروی زمینی سپاه طی عملیاتهای ربیع ۱ و ۲ در مرداد و آبان ۱۴۰۱ مقر گروهکهای تجزیهطلب در اقلیم شمال عراق را با حملات موشکی و پهپادی مورد حمله قرار داد.
روابط عمومی کل سپاه با اعلام خبر آغاز عملیات موشکی و پهپادی نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیه مقرها و مراکز تروریستهای تجزیهطلب ضد ایرانی در اقلیم شمال عراق، آمده است: در پی تداوم بیعملیها و برخی غفلتهای آشکار و بعضاً تعمدی مقامات اقلیم شمال عراق در برخورد با فعالیتهای گروهکهای تروریستی ضد انقلاب و ضد ایرانی تجزیه طلب که سالهاست برای توطئه و تعرض علیه ملت ایران در سرزمین اقلیم لانه کردهاند، به رغم عملیات ماه گذشته، دوباره تروریستها در حال تحرک و اقدام برای ایجاد ناامنی در ایران اسلامی برآمدهاند؛ لذا با توجه به شرایط و اشراف اطلاعاتی و برنامهریزی عملیاتی از صبح امروز (دوشنبه) مقرها، مراکز و همچنین معابر حمل و انتقال سلاح و مهمات تروریستها به ایران مورد اصابت عملیات موشکی و پهپادی رزمندگان اسلام قرار گرفت.
سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه در این رابطه گفت:ما در رابطه با امنیت خودمان با هیچکسی تعارف نداریم و چندین بار هم این نکته را اعلام کردهایم. چندین مکان است که من از آنها اسم میبرم که بدانند ما نسبت به همه آنها اشراف داریم و قبلاً هم به مسئولان اقلیم شمال عراق و دولت مرکزی عراق اسامی آنها را اعلام کردهایم.
سردار اصانلو فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهداء نیروی زمینی سپاه نیز در این باره گفت: ما مقر گروهکهای تروریستی در اقلیم شمال عراق را تا عمق ۷۰ تا ۸۰ کیلومتری هدف قرار دادیم. این گروهکها در اغتشاشات اخیر از جمله آتشسوزیهای بانکها، کشتهسازیها و ورود سلاحهای جنگی به کشور نقش داشتند.
عملیات دی ماه ۱۴۰۲
در سالروز شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی، دو عامل انتحاری وابسته به داعش با انفجار بمب در میان زائران مزار آن شهید در بیرون از گلزار شهدای کرمان موجب شهادت جمعی از مردم بیگناه ایران شدند. پس از این عملیات تروریستی نیروهوا فضای جمهوری اسلامی ایران در روز دوشنبه ۲۵ دی ماه ۱۴۰۲ با رمز "یا امام هادی(علیهالسلام)" بطور همزمان مقر تروریستهای داعشی در ادلب سوریه و مقر جاسوسی موساد در اربیل عراق را موشکباران کردند.
به گفته سردار حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه ۴ فروند موشک خیبرشکن از جنوب خوزستان به مقصد گروه تکفیری در ادلب سوریه، ۴ فروند از کرمانشاه و ۷ فروند موشک هم از آذربایجان غربی به مقر صهیونیستی در اقلیم کردستان عراق شلیک شد.
یک شب پس از این حادثه مقر مهم گروهک تروریستی جیشالظلم در نوار مرزی ایران و پاکستان نیز با موشک و پهپاد هدف قرار گرفت. این عملیات در واکنش به اقدامات تروریستی این گروهک در سالهای اخیر به خصوص در حمله به پایگاه فراجا در راسک انجام شد.
عملیات وعده صادق
روز دوشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ جنگندههای رژیم صهیونیستی با حمله به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق ۷ نفر از فرماندهان و مستشاران نظامی ایران از جمله سرلشگر شهید محمدرضا زاهدی و سردار شهید محمدهادی حاجرحیمی را به شهادت رساندند. این جنایت موجی از محکومیتهای بینالمللی را برانگیخت. رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام تجلیل از مجاهدتهای شهید زاهدی و همرزمانش مجازات پشیمانکنندهای را به رژیم صهیونیستی وعده داد.
از این رو سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در بامداد یکشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۳ عملیات موشکی و پهپادی «وعده صادق» را با رمز «یا رسولالله» در حمله مستقیم به سرزمینهای اشغالی به اجرا گذاشت. این حمله که در آن رژیم صهیونیستی بطور مستقیم از خاک ایران هدف قرار گرفت بزرگترین حمله پهپادی تاریخ لقب گرفت.
منبع: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
تمام حقوق برای محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
طراحی توسط ایپک