جغرافیای مناطق آسیب دیده در جنگ غزه را بشناسید

به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس، نوار محاصره شده غزه با جمعیت دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفری آن در نتیجه حملات هوایی مستمر رژیم صهیونیستی به آنجا طی سه هفته اخیر در معرض تخریب گسترده‌ای قرار گرفته است. مناطق جنوبی نوار غزه نیز که ارتش اسرائیل قبلا آن را «منطقه امن» اعلام کرده بود، از بمباران‌ها در امان نمانده است.

تصاویر و عکس‌های ماهواره‌ای نشان می‌دهد که حملات زمینی، دریایی و هوایی رژیم صهیونیستی محله‌های بسیاری را در نوار غزه با خاک یکسان کرده و بیمارستان‌ها، مدارس، اماکن عبادی و منازل به شدت آسیب دیده یا ویران شده است.

پایگاه خبری الجزیره با انتشار چند نمودار و نقشه، مناطق متعدد آسیب دیده در پنج استان غزه شامل شمال غزه، شهر غزه، دیرالبلح، خان یونس و رفح را نشان می‌دهد.

در زیر دو تصویر ماهواره‌ای از بیت حانون (شمال نوار غزه) قبل و بعد از بمباران اسرائیل مشاهده می شود.

نوار غزه در ساحل شرقی دریای مدیترانه قرار دارد و از شمال و شرق با اسرائیل(سرزمین‌های اشغالی) و از جنوب با مصر همسایه است. مساحت آن ۳۶۵ کیلومتر مربع و طول آن ۴۱ کیلومتر است و فاصله بیت حانون در شمال نوار غزه تا رفح در جنوب نوار غزه را می توان با ماشین در کمتر از یک ساعت طی کرد.

نوار غزه از زمانی که جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) در اواسط سال ۲۰۰۷ قدرت را در این منطقه به دست گرفت، در معرض محاصره هوایی و دریایی قرار گرفت و ساکنان و کالاهایی که وارد آن می‌شوند، مشمول محدودیت‌های شدیدی برای ورود و خروج از مرزهای آن قرار دارد.

منطقه مرزی شمال غزه به طول 10 کیلومتر (6 مایل) است و تنها گذرگاه شمال نوار غزه با اسرائیل گذرگاه بیت حانون است که به نام گذرگاه اریز نیز شناخته می شود در شمال غزه، اردوگاه آوارگان جبالیا وجود دارد که بزرگترین اردوگاه در نوار غزه است.

مساحت منطقه شمال غزه ۶۱ کیلومتر مربع (۲۴ مایل مربع) است و ۴۴۰ هزار نفر در آنجا زندگی می کنند و شامل محله‌های زیر به نام‌های بیت لاهیا، بیت حانون، اردوگاه پناهندگان جبالیا، شهر العوده و جبالیا البلد است.

اردوگاه جبالیا

ارتش اسرائیل در روزهای ۹، ۱۲، ۱۹ و ۲۲ اکتبر بارها اردوگاه جبالیا را بمباران کرد و صدها نفر را به شهادت رساند. این اردوگاه شامل سه مدرسه وابسته به آنروا است که به پناهگاهی برای صدها خانواده آواره تبدیل شده است.

غزه

شهر غزه با ۷۵۰ هزار نفر جمعیت، بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر نوار غزه است. این شهر در ساحل دریای مدیترانه واقع شده و شامل یک بندر و اردوگاه پناهندگان الشاط و محله‌‎های الرمال، شمالی و جنوبی است.

محله الرمال

در قلب محله الرمال ، بیمارستان الشفا، بزرگترین مرکز پزشکی در نوار غزه قرار دارد. ده‌ها هزار آواره فلسطینی در محوطه این بیمارستان پناه گرفته اند و پزشکان فلسطینی درباره شیوع قریب الوقوع بیماری های عفونی به دلیل ازدحام بیش از حد در آنجا هشدار دادند.

این بیمارستان توسط چندین ساختمان مربوط به سازمان ملل متحد احاطه شده است که از جمله آنها، آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (UNRWA)، دفتر هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل متحد برای روند صلح خاورمیانه (UNSCO) و برنامه توسعه سازمان ملل ( UNDP) است؛ همچنین در محله الرمال بهترین دانشگاه‌های غزه از جمله دانشگاه اسلامی غزه، شعبه غزه دانشگاه الازهر و دانشگاه الاقصی قرار دارند که تنها چند صد متر با هم فاصله دارند.

در هفتم اکتبر، هواپیماهای جنگی اسرائیل برج مسکونی ۱۴ طبقه فلسطین را در محله الرمال تخریب و آن را به آوار تبدیل کردند.

اردوگاه الشاطئ

حملات رژیم صهیونیستی چندین بار اردوگاه آوارگان الشاطئ را هدف قرار داده و ۹۰ هزار ساکن آن را که در زمینی به مساحت نیم کیلومتر مربع زندگی می‌کنند، وحشت زده کرد. در نهم اکتبر، حملات رژیم صهیونیستی مسجد یاسین را هدف گرفت که یکی از حداقل ۴۰ مسجدی است که از ۷ اکتبر در حملات رژیم صهیونیستی کاملا ویران شده است.

در شرق دور شهر غزه محله‌های شیخ رضوان، النصر، الدرج، التفاح، الصبره و تل الهوی قرار دارد. در پنجمین روز جنگ، هواپیماهای رژیم صهیونیستی مناطقی را در نزدیکی بیمارستان القدس در تل الهوی بمباران کردند. بیش از هشت هزار فلسطینی نیز به این بیمارستان پناه بردند. بیمارستان القدس در سال 2009 هم توسط نیروهای اسرائیلی تخریب شده بود.

بخش قدیمی غزه

شهر قدیم غزه که درست در شمال محله الزیتون واقع شده، چندین مکان تاریخی را دربرگرفته که از جمله آن، مسجد جامع العمری معروف به مسجد کبیر و دو کلیسای کلیسای سنت فیلیپ انجیل و کلیسای سنت پورفیریوس است.

در هفدهم اکتبر حمله رژیم صهیونیستی به بیمارستان خصوصی المعمدانی در بخش قدیمی غزه به شهادت دستکم ۵۰۰ فلسطینی منجر شد که بیشتر آنها از بمباران‌های اسرائیل به بیمارستان پناه برده بودند.

دو روز بعد از آن هم رژیم صهیونیستی با بمباران کلیسای سنت پورفیریوس دستکم 18 نفر دیگر را که به کلیسا پناه برده بودند، به شهادت رساند. این قدیمی ترین کلیسای غزه است که بین سال های ۱۱۵۰ تا ۱۱۶۰ ساخته شده است.

یک کشیش فلسطینی بمباران کلیسای سنت پورفیریوس را که صدها نفر در آن پناه گرفته بودند، «جنایت جنگی» توصیف کرد.

محله الشجاعیة

این یکی از بزرگترین محله های شهر غزه است. الشجاعیه در حملات سابق ارتش اسرائیل نیز آسیب زیادی دیده بود که بارزترین آن هدف قرار دادن این محله شلوغ درژوئیه ۲۰۱۴ تیرماه ۱۳۹۳ با گلوله‌های توپخانه و تانک رژیم صهیونیستی بود که منجر به شهادت ۷۲ نفر و مجروح شدن بیش از ۲۰۰ نفر در یک روز شد. این حادثه با انتقاد و محکومیت گسترده بین المللی مواجه شد.

محله الزهراء

در حومه شهر غزه محله های الزهرا، المغراقه و جحر الدیک قرار دارند که مورد بمباران رژیم صهیونیستی نیز قرار گرفتند. در الزهراأ، حملات اسرائیل حداقل 10 برج بزرگ را با خاک یکسان و هزاران نفر را زیر آوار گرفتار کرد.

استان دیرالبلح هم که از وادی غزه شروع می شود، رودخانه ای که غزه را به شمال و جنوب تقسیم می کند، دیر البلح به نام دیر النخیل هم نامگذاری شده است و یکی از بزرگترین منابع تولید کشاورزی غزه است. تنها نیروگاه فعال در غزه در امتداد مرز این منطقه با شهر غزه قرار دارد. دیرالبلح همچنین شامل چهار اردوگاه از هشت اردوگاه پناهجویان در غزه شامل نصیرات، البریج، المغازی و دیرالبلح است.

اردوگاه النصیرات

اردوگاه النصیرات پس از فاجعه یوم النکبه در سال ۱۹۴۸ تاسیس شد که جوخه‌های صهیونیستی حدود ۷۵۰ هزار فلسطینی را مجبور به ترک خانه‌های خود کردند. امروزه این کمپ محل زندگی ۸۵ هزار پناهجو است که در فضایی به مساحت ۶۰۰ متر مربع جمع شده اند.

به گزارش خبرگزاری فلسطینی «وفا» حملات هوایی رژیم صهیونیستی تاکنون چندین نانوایی در نوار غزه را هدف قرار داده که ده ها شهید و صدها زخمی که برای خرید نان در صف ایستاده بودند، برجای گذاشت و یکی از این نانوایی‌ها نانوایی اردوپگاه النصیرات بود که چهارشنبه هفدهم اکتبر تخریب شد.

از دیگر محله های دیرالبلح می توان به الزوایده، المصدر و وادی السلقا اشاره کرد.

خانیونس

خان یونس با ۱۰۸ کیلومتر مربع (۴۲ مایل مربع) و۴۳۰ هزار نفر جمعیت، بزرگترین استان غزه از نظر وسعت است. در مرکز آن اردوگاه پناهندگان خان یونس قرار دارد که حدود ۹۰ هزار نفر در آن زندگی می کنند.

ارتش اسرائیل به بمباران خان یونس و سایر مناطق جنوبی نوار غزه ادامه می‌دهد با وجود اینکه با صدور دستور به ساکنان غزه به آنها برای حرکت به سمت جنوب سفارش کرده بود. هزاران فلسطینی در حال حاضر در اردوگاه‌هایی فلاکت‌بار در جنوب غزه به سر می‌برند، جایی که هیچ خدمات، کمک غذایی یا منابع آبی در دسترس آنها نیست.

از دیگر محله های خان یونس هم القرارة، عبسان الجدیدة (الصغیر)، السریج، بنی سهیلا، عبسان الکبیرة، خزاعة، قاع القرین، المواصی، قیزا.ن، النجار، قاع الخرابة، الفخاری وأم کمیل است.

رفح

رفح در جنوب نوار غزه واقع شده و جمعیت آن حدود ۲۷۵ هزار نفر است. رفح نیز نام گذرگاه مرزی با مصر است. از این گذرگاه در ۲۱ اکتبر برای نخستین بار از زمان تجاوز این دور رژیم صهیونیستی به نوار غزه کاروانی متشکل از ۲۰ کامیون مملو از کمک‌های بشردوستانه وارد نوار محاصره شده غزه شد؛ پس از آن هم در دو سه نوبت دیگر چند کامیون وارد این منطقه شده که تاثیر قابل توجهی در وضعیت مردم این منطقه نداشته است.

سیندی مک کین، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا در اظهاراتی با انتقاد از ورود قطره چکانی کمک‌ها به نوار غزه می‌گوید: وضعیت در داخل غزه غم انگیز است. نه تنها غذا، بلکه آب، برق و سوخت وجود ندارد. این ترکیب نه تنها فاجعه بار است، بلکه می تواند منجر به قحطی و بیماری بیشتر شود.

وی افزود: معلوم است که اسرائیل فلسطینی‌ها را مجبور به جیره بندی غذا و نوشیدن آب چاه غیر بهداشتی کرده است. مقامات بیمارستان‌ها در غزه نیز گزارش دادند که داروها و سوخت مورد نیاز برای به کار انداختن ژنراتورهای اضطراری در جریان قطع برق در نوار غزه رو به اتمام است.

پایان پیام/

مقاله اصلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *