شاید به همین علت است که در نگاه اول اهمیت مشاوره با کارشناسان حقوقی متخصص برای تصمیمگیریها آن طور که باید و شاید اهمیت خود را نشان نمیدهد، زیرا موضوعاتی که حقوق پوشش میدهد، موضوعاتی هستند که در زندگی روزمره با آن سر و کار داریم، در ارتباط با دیگر اشخاص جامعه ایجاد میشود.
اما حقیقت از این تصورات بسیار دور است. اهمیت و نیاز به مشاوره حقوقی با افراد متخصص قبل از تصمیمگیریها را در قالب چند مثال معرفی میکنیم.
قراردادها به معنا و به اهمیت قانون خصوصی اشخاص در بین خود آنها است. به همین سبب نیز طرفینی که به یک قرارداد موافقت میکنند، ضروری است که کلیه مفاد آن را اجرا کنند و راهی برای خروج از این تعهد جز با موافقت یکدیگر ندارند.
اما اهمیت مشاوره حقوقی تنها در اجرای قرارداد نیست. بلکه باید اشاره کنیم که عبارات و مفاهیم به کار رفته در بندهای یک قرارداد ممکن است معنایی فراتر از آنچه که به نظر میآید داشته باشد. فراموش نکنیم که ما با امضای قرارداد، خود را به مفاد آن پایبند کردهایم، حال تصور کنید که محتوای آن را به خوبی نشناخته باشید. با تعهداتی مواجه خواهید شد که اثرات گستردهای بر شما بار میکند اما راهی برای خروج از آنها هم ندارید.
برای مثال به شرط داوری در قراردادها توجه کنید. آیا میدانید که موافقت با صلاحیت داوری برای رسیدگی و خاتمه دادن به اختلافاتی که در اثر اجرای قرارداد و یا مرتبط با قرارداد ایجاد شده است، به این معناست که شما صلاحیت عام محاکم را از آنها سلب کردهاید و دیگر امکان مراجعه به محاکم عام قضایی را ندارید؟
بند داوری به خودی خود بند جالبی است. ممکن است که طرفین حقیقتا با علم و آگاهی آن را پذیرفته باشند، در این صورت هیچ ایرادی بر آن وارد نیست. اما زمانی که به دلیل عدم آگاهی کافی قراردادی که مشتمل بر بند داوری است را امضا میکنید، خود را به تعهداتی مازاد ملتزم ساختهاید.
برای مثال، در موضوعات تخصصی و نیز در قراردادهای تجاری استفاده از بند داوری برای حل اختلافات، به طرفین این امکان را میدهد که اختلافات احتمالی را با سرعت بیشتر و توسط اشخاص متخصص و مورد اعتماد برطرف نمایند.
اما در قراردادهای فروشی که تقریبا یکطرفه به خریدار تحمیل شده است، مانند پیش خرید اتومبیل، یا در قراردادهای ساخت و سازی که یکی از اشخاص معتمد سازنده به عنوان داور انتخاب میشوند، اثرات مخرب این شرط، در محرومیت شما برای رجوع به محاکم و لزوم تبعیت از رای داور خود را نشان خواهد داد.
حال چنانچه پس از امضای قرارداد به واسطه شروط قراردادی به مشکل یا اختلافی برخورد کنید، در بهترین حالت باید از چند مرحله رسیدگیهای حقوقی طولانی مدت رنج ببرید. هزینه رسیدگی و نیز هزینههای همچون حق الوکاله بسیار سنگینتر خواهد بود. اما اگر پیش از امضای قرارداد مشاوره حقوقی دریافت میکردید، میتوانستید از بسیاری از اثرات نامطلوب دوری نمایید.
در نهایت آنچه باید اشاره شود که اهمیت مشاوره حقوقی در تنظیم قراردادها تنها به بند داوری برنمیگردد. در واقع قراردادها از معدود نهادهای حقوقی هستند که از موازین قانون داخلی و نیز در برخی از شروط و احکام و اثرات از اصول و موازین حقوقی بینالمللی تبعیت میکنند.
نهاد خانواد که به واسطه عقد ازدواج ایجاد میگردد، یکی از رایجترین عقودی است که در جامعه ایران منعقد میشود. اما این نهاد حقوقی از آنجا که با یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی، یعنی خانواده، پیوند خورده است، اکثریت نه اهمیت مشاوره حقوقی را ندیده میگیرند، بلکه احساس میکنند که مشاوره حقوقی پیش از ازدواج معنای مناسبی به طرف مقابل القا نمیکند.
این در حالی است که مشاوره خانواده یکی از موضوعاتی است که بیشترین مراجعین را به وکلا و مشاوران حقوقی دارد، البته پس از اجرای عقد ازدواج و ایجاد رابطه زناشویی.
متاسفانه، آمار طلاق در کشور به میزانی است که نمیتوانیم این واقعه را ندیده بگیریم. درست است که طلاق واقعهای ناراحت کننده است که طبیعتا در حین شروع زندگی مشترک ترجیح میدهیم از آن دوری کنیم، اما حقیقتی است که آمارها از آن خبر میدهند.
اما آیا میدانید که طلاق در حقوق ایران، با توجه به اینکه هر کدام از زوج یا زوجه و یا هر دو نفر با موافقت یکدیگر، اقدام کرده باشند احکام و نتایج متفاوتی به همراه خواهد داشت؟
آیا میدانید که آنچه که در عرف به عنوان حق طلاق شناخته شده است، در واقع عقد وکالتی است که بین زوج و زوجه منعقد شده و ضمن آن نه تنها باید وکالت در طلاق به زوجه اعطا شود بلکه ضروری است که توکیل در وکالت نیز اعلام شده باشد و الا وکالتنامه مزبور برای درخواست طلاق از طرف زوجه هیچ کاربردی نخواهد داشت؟
آیا میدانید که تعهدات و وظایف چندگانهای از منظر حقوقی بر عهده هر کدام از زوج و زوجه نسبت به یکدیگر و نسبت به فرزندان وجود دارد، که آگاهی از این وظایف از اختلافات آتی که ناشی از عدم آگاهی است ممانعت به عمل میآورد حال آن که جهل به آنها میتواند اثرات منفی خود را در دراز مدت و در اختلافات احتمالی نشان دهد؟
تمام این موارد مثالهایی از اهمیت مشاوره حقوقی پیش از عقد ازدواج است. اهمیتی که به سادگی و با یک ساعت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و یا مشاور متخصص حقوقی مرتفع خواهد شد. حال آن که پس از بروز اختلاف، به ساعتها دوندگی در مراجع قضایی و هزینه کردن مبالغ قابل توجه نیاز دارد.
شرکتهای تجاری یکی از نهادهای حقوقی هستند که قوانین و مقررات مربوط به آنها مفصلا در قانون تجارت قید شده است. علاوه بر قانون تجارت، مقررات جانبی نیز برای این نهاد حقوقی وجود دارد.
با وجود آن که برخی از این مقررات وصف تکمیلی دارند و الزامی برای اشخاص برای دنبال کردن آنها وجود ندارد، اما بیشترین قواعد مربوط به شرکتها آمرانه بوده و به همین سبب دوری کردن یا عدم اجرای آنها، اثرات حقوقی با خود به همراه دارد.
این موضوع تا جایی میتواند گستره داشته باشد که برای مدیران شرکتها به واسطه انجام برخی از تخلفات در حقوق تجارت مجازات کیفری و زندان مقرر شده است.
در واقع اهمیت حضور وکیل و مشاوره حقوقی در کنار دیگر اعضای شرکت، نه تنها پیش از تاسیس شرکت محرز است، بلکه در مرحله اقدامات و حیات شرکت حتی تا مرحله خاتمه و تصفیه حساب شرکت، غیر قابل انکار است.
آنچه که مطرح شد نشان از اهمیت مشاوره حقوقی پیش از انجام اقدامات و یا اموری دارد که در بخشهای مختلف از حقوق و زندگی اجتماعی ما گستره دارد. حال تصور کنید که این مشاورههای حقوقی را بتوانید به سادگی و از راه دور، به طریق تلفنی و آنلاین در اختیار داشته باشید.
همچنین باید اشاره شود که مشاوره حقوقی تلفنی یا آنلاین، محدودیت دریافت مشاوره و صحبت با مشاوران و وکلای مستقر در محل اقامت را مرتفع میسازد. در نتیجه میتوانید از افراد متخصص در دیگر نقاط کشور و یا حتی در سطح بین المللی بهرهمند شوید.
این محتوا تبلیغاتی است
تمام حقوق برای پایگاه خبری حبرچی محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
طراحی توسط ایپک